HTML

Győri Gyufalevelek

„Mindig jobb, ha az igazságban kételkednek, mintha a hazugságban hisznek.” (Osvát Ernő)

Fábián Gyuri a Facebookon

Zöld-ségek az USA-ból

2014.01.28. 09:16 Fábián György

Portland az Egyesült Államok északnyugati részén, Oregon állam Multnomah megyéjében helyezkedik el. Portlandot, mint „a legzöldebb város”-t az Egyesült Államokban. Te jó szivarvég! Mit keres ez a város a Győri Gyufalevelekben? Mi ez a zöldség a tengerentúlról?

Csak vegák olvassák el!

GreenStreetcar.jpgNem igazán nézek tévét. A közszolgálati csatornák propaganda híradóitól viszket a hátam. A szappanoperákat egyszerűen nem tudom feldolgozni. A jobb filmeket pedig általában reklámok szakítják meg. Ha viszont nézek, akkor ismeretterjesztő csatornákat. Tegnap éjjel mondjuk éppen a Discovery Chanelt. Ott Portland volt a főszereplő.

Kit érdekel, nyomtam volna tovább a kapcsolót, ám megakadtam. A város fejlesztéséről és fejlődéséről meséltek ugyanis az ott lakók. Hogyan és miként vált egy egész metropolis életének kulcsává a gyalogosbarát, tömegközlekedést használó lüktetés?

Egyetlen villamos vonal kialakításával több városrészt rehabilitáltak, és vettek rá tízezernyi embereket, hogy másként közlekedjenek. A villamos a régi vasúti vágányok felhasználásával egy körjárat Portlandban. Szinte mindenhova gyorsan lehet eljutni vele. Azt tervezték napi 3.000-en utaznak majd rajta óránként. De nem jött be a számítás. 7.000-en használják!

Portland jóval kevesebb üzemanyagot használ fel mint egy hasonló amerikai város!

Portlandba nem pusztán a munkalehetőségért költöznek családok, hanem azért, mert jó élni ott!

Nem sugárutakat és monumentális betonerődöket építenek, hanem a gyalogosok számára is átjárható utcákat.

Libegő köti össze az egyetemi kampuszokat egymással.

A portlandiek büszkék arra, hogy nem pusztán erővel, hanem előregondolkodó ésszerűséggel fejlesztik városukat.

Ja és mielőtt valamibe belekezdenek, ami felbolygatná az egész település életét, konzultálnak, vitatkoznak, megbeszélnek. Aztán persze a tanács hoz egy döntést!

Portland és Győr.

Érdekes párhuzam.

Eszembe jutott az, hogy nekünk is lehetne egy körjáratos villamosunk, mit még az EU is támogatna.

Nekünk is lehetne egy libegőnk a Mosoni-Duna felett.

Nekünk is lehetne komoly hajójáratunk a vizeken, akár tömegközlekedő jelleggel is.

Nekünk is lehetne a nagyberuházások előtt városkonzultációnk.

Lehetne…

Budapesten, ahol van villamos, utazik két férfi. Villamoson, ha már van. Azt kérdezi az egyik a másiktól: Tudja mi a különbség Japán és Magyarország között? Nem, vonta meg vállát a másik. Hát Japán a Mosoly országa, Magyarország meg kész röhej!

Az enyhe derültségben megszólalt egy harmadik férfi is. És azt tudják e, mi a különbség a villamos és maguk között? Nem. Válaszolták őszintén a beszélgetők. Nos - válaszolta a harmadik alak. A villamos tovább megy, maguk meg velem jönnek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyori-gyufalevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr345786066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása