HTML

Győri Gyufalevelek

„Mindig jobb, ha az igazságban kételkednek, mintha a hazugságban hisznek.” (Osvát Ernő)

Fábián Gyuri a Facebookon

Áder tanára

2014.01.13. 23:55 Fábián György

Ma beszélgettem vele. Nem csak az elnöknek, de más kiválóságnak is tanára volt. A szó nemes értelmében, ha még létezik ilyen. Meg még vagy ezernyi okos embernek a Révai Gimnáziumban. Nem csak nyelvet és földrajzot, de ami még ennél is több, emberséget tanított nekünk. Nekünk, akik ezt szépen elfelejtették neki.

amnezias.jpgKönnyen felejtünk. Ez elég nagy probléma. Főleg az érdemeket. Jó, ezt tudjuk Shakespeare óta: Temetni jöttem Caesart nem dicsérni, a rossz mit ember tesz, túléli őt, a jó gyakorta sírba száll vele. - Valahogy így. De manapság nekem túl sok érdem tűnik el az állampártoskodás süllyesztőjében.

Tanár Úr! Hála Istennek, jól tartja magát. Agilis, megy, és szomorkásan idézi Bernard Shaw-t: Istenem, nehogy olyan életet éljek, hogy kitüntetnek érte. - Valahogy így. Pedig a kitüntetés is járna, de a „nemfeledés” legalább.

Egykori iskolatársaimat, köztük akár Jánost is szívesen kérdezném: Mi-ti mit felejtettetek el? Vagy valahogy így. Bár egykor a gimidiszkóban lökdösődtünk talán, most az őrség sokak  közelébe sem engedne. Pedig a vitakörökben még jókat dumáltunk. Szóval, jó lenne hátba vágni azokat, akiket persze már nem lehet: Öregem, ne csináljátok mááá! - Valahogy így.

Nem fogjuk. Mi játszunk. Önmagunknak, másoknak. És közben feledünk.

Ha lenne választási programom twitteren emígyen szólna: Nem felejtünk. Sem jót, sem a még jobbat. - vagy valahogy így. Olyan kis mosolygó arccal jelölve, hogy érted? Ez itt az idézőjel.

A tanárunk pedig éljen még ötven évig. Tegye a dolgát, ölelje magához az egész világot, ahogy tette volt mindig is, tartson ismeretterjesztő előadásokat a világról, és ha nem is ismerik el, ha ki is fúrták állásából, ha bántották is, hadd mondjam el neki: Bár mi általában feledünk, de igazából mégsem!

Minden másodperc bennünk él a múltból, legfeljebb ezért, vagy azért eltitkoljuk. De! Kétségeink ne legyenek, a mi életünket mások is ismerik. Elég jól.

Szabad tehát az az ember, akinek nem kell azt mondani: sajnos nem emlékszem.

És tudják mit! Őket emlékeztetni arra, hogy a világot nem ők akasztották magyaros bojtárbotjukkal le a Telfölcsillagképből, nem érdemes.

Az amnézia minden nap az újdonság varázsával ajándékoz meg őket. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyori-gyufalevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr985757284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ave_Marria953 2014.01.22. 10:21:23

Sok igazság van az írásodban,Gyuri!Sőt !Napokig tudnám sorolni a hasonló lehetetlen helyzeteket,történeteket. /A tegezés remélem nem sérti sem az ismert újságírót és az egyre többször izgalmas írásaival és könyveivel jelentkező írót,sem ezen mostani szösszeneted címzettjeit vagy az ismeretlen olvasót ,hiszen "hosszú múltja van"ismeretségünknek,a "nagymúltú"baglyos kilincses épület és annak légköre adott felhatalmazást hozzá./Bízom benne,hogy valaki vagy sokak belső hallása rezonál írásodra,és senki nem bújik a sértettség -,vagy ami rosszabb ,érdektelenség -álarca mögé.

Fábián György 2014.01.22. 23:14:55

Kedves Ave! Köszönöm az írásod. Azt gondolom, aki véleményt mond, az egyáltalán nem sért. Egy volt révais a másikat pedig végképpen nem. És mit mondjak, várom, hátha valaki tényleg rezonál majd :)

Tiha Hmt 2014.01.24. 19:54:25

@Fábián György: Mint, bagolykilincses.. tisztellek.de: olyan kormány a világon nincs , amely nem hibázik.... a végső célt kell,látni...a hegy csúcsát kell nézni..több oldalról lehet közelíteni..ha 1 kuplerájt örököl az ember, ott a madám nem avval kezdi, hogy kikiáltja a demokráciát.angolok 330 éve abba élnek.. Churchill -t mégis elzavarták.. magyarok még nem éltek soha demokráciában..

nzs555 2014.02.18. 09:38:05

@Tiha Hmt: "...magyarok még nem éltek soha demokráciában." - nem tudom, igaz lehet, csak az a baj, hogy napról napra egyre messzebb kerülünk tőle... Amióta a narancsuralom Abszurdisztánt csinált a Magyar Köztársaságból, ez a folyamat csak egyre gyorsul.

Tiha Hmt 2014.02.18. 11:28:53

@nzs555: T.C. HA konkrétumot írnál,, megköszönném...--- mert a komment ,nagyon média ízű ... oly példa kellene amit Ön a saját bőrén tapasztalt..

Tiha Hmt 2014.02.18. 12:37:45

nem értem ... intelligens értelmes emberek ..és komcsi szellemiséget akarják élesztgetni.. ami jó.. az természetes... elfeledjük.. ami rossz, abból meg tanulunk..... s nem feledjük el. -mert ha igen- akkor megint elő jön a rossz.--rá verünk a kalapáccsal az ujjunkra .. megtanuljuk, hogy fáj.. ha feledjük.. megint fájni fog.- A múltat végkép eltöröljük, - gondolkodás hozza vissza az ismételt mocskot.. kulcsárt öszödöt cuslágot pátrhelyettest...

szemkilövésről ..padlásseprésről a papgyilkolásokról , nem is beszélek.
göncz kinga köpködi a saját hazáját..? a saját fészkébe piszkít ...
komcsi ideológia - ( ideális)- szép és jó lenne... ha nem az emberek hajtanák végre..
lenin avval kezdte . hogy gyilkolt. ...kun -béla szamuely rákosi kádár gyurcsi... nagyságrendbe szedve.. lenin sztalin hegyeket csinált honfitársaiból.. kádár """csak""" pár ezer magyart ...gyurcsi csak lövetett..
Marx s Engels a kapitalizmust írták le.. de lenin és hitler a saját képükre formálták..

NACI párt munkás- párt , volt.
----ilyen múltal .gondolkodással ..nem szabad játszani..
Ti fiatalabbak,azt se tudjátok..sokan.. hogy mit jelent ..recsk..v. kulák.

AKI MÚLTAT NEM ISMERI, AZ MA, NEM TUDHATJA ,MIT HOZ A JÖVŐ.

Aki tegnap meglopoott, azt ma beengeded a lakásodba.?

nzs555 2014.02.18. 23:11:29

Azt kérded, konkrétumokat írjak? Olyat, amit a saját bőrömön érzek?
Tessék:

Fidesz bűnlajstrom
1.Orbán: a fideszesek viseljenek kokárdát.
2.Normális rokonaimat elviselhetetlen vadfideszesekké barmolták.
3.Minden más kormány legitimitásának megkérdőjelezése.
4.Szovjet stílusú propaganda oligarchia felépítése.
5.2006-2010 között állandó tüntetések, utcai zavargások.
6.Orbán: "Keleten semmi keresnivalónk nincs". (Azt hazudta Amerikának, hogy Magyarországon a "kommunisták" utálják őket, miközben éppen Orbán az, aki kommunista, anti-kapitalista és nacionalista eszméket hirdet. Kommunisták rajta kívül Magyarországon alig léteznek, Thürmer Gyula teljesen jelentéktelen tényező hozzá képest. Orbán tekinti a szövetségesének Kínát, ellenségének pedig Európát, Amerikát és a kapitalizmust.)
7.Orbán: a kormánnyal szemben minden eszköz megengedett.
8.Orbán lebontotta a kordont, fizikailag utat kínálva a rendbontóknak.
9.Zuschlag János vérforraló kicsinálása.
10.Néhány egyéb gondosan kiválasztott korrupciós botrányra alapozva elhíresztelni, hogy az egész MSZP korrupt, az egész Fidesz pedig jó. (A korrupcióval persze igazából semmit sem kezdenek.)
11.Szijjártó Péter szisztematikus, idegölő, pimasz, felháborító, hazug, demagóg, populista megnyilvánulásai. Vérlázító hazugságok, agymosás.
12.Kubatov botrány. (Lelepleződtek a Fidesz illegális módszerei, az emberek személyenkénti, szisztematikus nyilvántartása a fideszesség mértéke szerint, illegálisan szerzett / keletkezett adatok alapján. Következmény: semmi.)
13.A "nemzet" szó kirekesztő jellegű - és teljes - kisajátítása. A "nemzeti" új jelentése = fideszes. Nem fideszes = nem nemzeti. (Nemzetellenes).
14.A választási győzelem elnevezése forradalomnak.
15.Fideszesség = Nemzeti Együttműködés Rendszere. A kommunizmus legvadabb korszakait idéző politikai, népi giccsparádé. Az együttműködésről szóló elképzelésük: legyen mindenki fideszes. Egypártrendszer mentalitás népszerűsítése, szisztematikus népbutítás.
16.Népi konzultáció: szemfényvesztés, gusztustalan csalás.
17.Esztelen csontvázazás. Az előző kormányzatok tolvajként beállítása.
18.Kósa Lajos annyira belelendül a csontvázazásba, hogy az államcsőd lehetőségével riogat. Hatására azonnal 7 forintot romlik a magyar pénz az euróhoz képest.
19.Szíjjártó Péter: "Badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatokra tőzsdeindexek mozdulnak meg radikálisan."
20.Nyíltan fideszes, alkalmatlan talpnyaló kinevezése köztársasági elnöknek, aki pillanatokon belül méltán közröhej tárgyává válik. Bármilyen rossz törvényt ész nélkül aláír. Bebizonyosodik, hogy piti csaló, de nem mond le.
21.Pintér Sándor kinevezése belügyminiszternek. Félek tőle.
22.Polt Péter vadfideszes az ügyészség élén. Függetlenség???
23.Jóri András adatvédelmi biztos illegális kiiktatása. Függetlenség??? Nem számít, fontosabb a Kubatov adatbázis zavartalan építgetése.
24.98% "adó" kivetése az ellenségre. Ez nem adó, hanem bírósági tárgyalás nélküli, statáriummal hozott büntető ítélet rengeteg ártatlanra (is).
25.Visszamenőleges hatállyal törvényt terjesztettek be. Ez nem felel meg a törvény definíciójának, amely értelemszerűen csak a jövőre vonatkozhat.
26.Az alkotmánybíróság függetlenségének vége, jogkörének korlátozása.
27.Budai Gyula ráuszítása a politikai ellenfeleik vegzálására, besározására, koncepciós eljárások lefolytatására.
28.Fapál László elleni lejárató hadjárat és koncepciós eljárás.
29.Budaházy György ÁVO-s időket idéző kicsinálása.
30.Szima Judit, a TMRSZ vezetőjének ÁVO-s időket idéző meghurcolása.
31.Nyílt hadüzenet mindenkinek: aki velük packázik, megüti a bokáját.
32.A BKV-nál durvább MVM korrupciós ügyek teljes eltussolása.
33.Az UD Zrt. ügy teljes eltussolása.
34.Vérlázító vasútépítési korrupció eltussolása.
35.Háborús retorika, tiltott pszicholingvisztikai fegyverek bevetése.
36.Orbán kiosztott néhány kokit és sallert.
37.Selmeczi Gabriella és Lázár János vérforraló nyilatkozatai.
38.Tudatos gyűlöletkeltés az EU, az IMF és a zsidók ellen.
39.Az EU külső ellenségként, elnyomó hatalomként beállítása.
40.Orbán pimasz hazugsága Ausztriában.
41.A határon túli és belüli magyarok egymásnak uszítása.
42.A határon túli magyarok becsapása és magukhoz édesgetése.
43.Nyugdíjasok és rendvédelmi dolgozók vérlázító átverése (FIDESZ GARANCIA) 3.000.000.000.000 forint magánnyugdíj pénz bezsebelése és eltapsolása.

44.Az egyetemisták vérlázító átverése (A Fidesz el fogja törölni a tandíjat!)
45.Radikális azonnali adócsökkentés ígéretével a munkaadók és munkavállalók szisztematikus félrevezetése, becsapása. Hazudtak, megválasztásuk után nem történik radikális adócsökkentés. Éppen csak hozzányúlnak az adókhoz, hogy leplezhessék a hazugságot.

Ez csak egy kivonat, az első 45 db. Van még tovább, bőven, hidd el...

nzs555 2014.02.18. 23:17:19

A 12:37-es hsz. egy zagyvaság, számomra nem értelmezhető. Ezért tömören csak annyit: ilyen szemérmetlenül ótvar rezsim nem volt még itt Rákosi óta, mint ami most van...
BTW: ki beszélt itt "komonistákról", kommunista szellemiségről..?!
Nézzél inkább a lábad elé barátom, meg előre, ne örökké hátrafelé, mert a végén még el találsz hasalni az ideológiai buktatóidban...
süti beállítások módosítása